Oldal kiválasztása

Műanyag nyomtatás

Az ipari 3D nyomtatás lehetővé teszi, hogy gyorsan és költséghatékonyan gyártsunk alkatrészeket, szerszámokat vagy akár prototípust. A 3D műanyag nyomtatás módszerei közül a megfelelő eljárás kiválasztása azonban csak az érem egyik oldala. A lényeg mindig maga az anyag: A megfelelő anyagválasztáson múlik ugyanis, hogy a kívánt mechanikai és megjelenési tulajdonságokkal rendelkező alkatrészt létre tudjuk hozni.

  • Photo by Kámán Balázs

A 3D nyomtatáshoz sokféle műanyag áll rendelkezésre, mindegyiknek megvannak a maga egyedi tulajdonságai, amelyek miatt alkalmasak bizonyos alkatrészek, tárgyak előállítására. A műanyagoknak alapvetően két fő típusa van:

1. Hőre lágyuló műanyagok a leggyakrabban használt műanyagtípusok. Ezek a műanyagok felmelegíthetők és a kívánt alakra alakíthatók. A folyamat visszafordítható, ezért lehetővé teszi a hőre lágyuló műanyagok újrahasznosítását. A hőre lágyuló műanyagot úgy képzeljük el, mint a vajat, amelyet meg lehet olvasztani, újra megszilárdítani és újra megolvasztani, bár minden egyes olvasztási ciklus során a tulajdonságok kissé megváltoznak.

2. Hőre keményedő műanyagok, melyek a kikeményedés után tartósan szilárd állapotban maradnak. A hőre keményedő anyagok polimerjei hő, fény vagy megfelelő sugárzás hatására térhálósodnak, vagyis megkeményednek. A hőre keményedő műanyagok melegítéskor inkább bomlanak, mint olvadnak, és lehűléskor nem alakulnak újra, ezért újrahasznosításuk nem lehetséges. A hőre keményedő anyag épp olyan, mint a süteménytészta: ha egyszer süteményt sütöttek belőle, nem lehet újra tésztává olvasztani.

3D műanyag nyomtatás legelterjedtebb módszerei

FDM műanyag nyomtatás

FDM nyomtatás (Fused deposition modeling): Az FDM nyomtatók hőre lágyuló szálakat olvasztanak és extrudálnak, amelyeket a nyomtató fúvókája rétegenként rak le a beépítési területen.  (Az FDM nyomtatásról bővebben a linkre kattintva olvashat).

Az FDM előnyei: Relatíve olcsóbb géppark és olcsóbb anyagok

Az FDM hátránya: kidolgozhatóság kevésbé pontos

Mire használható leginkább: Gyors prototípus gyártás, költséghatékony alkatrészgyártás

Választandó anyagok: hőre lágyuló műanyagok, például ABS, PLA és ezek különböző keverékei

  • Photo by Kámán Balázs

SLA műanyag nyomtatás

SLA nyomtatás  (Sztereolitográfiás nyomtatás), amikor a 3D nyomtatók UV fénnyel keményítik a hőre keményedő folyékony gyantát kemény műanyaggá egy fotopolimerizációnak nevezett folyamat során.

SLA előnyei: Nagy pontosság, sima felületkezelés, funkcionális anyagok választéka

SLA hátrányai: Érzékeny a hosszú UV-fénynek való kitettségre

Mire használható leginkább: prototípus készítés, minták, formák és szerszámok, fogászati alkalmazások, ékszeripari prototípusok és öntvények, modellek és kellékek

Választandó anyagok: Gyanták (hőre keményedő műanyagok). Standard, műszaki (ABS-szerű, PP-szerű, rugalmas, hőálló), önthető, fogászati és orvosi (biokompatibilis).

SLS műanyag nyomtatás

SLS nyomtatás Szelektív lézeres szinterezés) amikor a 3D nyomtatók nagy teljesítményű lézert használnak a hőre lágyuló por apró részecskéinek összeolvasztására.

SLS előnyei: nagy teherbírású, erős   alkatrészek, nagy tervezési szabadság

SLS hátrányai: Drágább géppark és korlátozott anyagválaszték

Mire használható leginkább: prototípus készítés,kisszériás és egyedi gyártás

Választandó anyagok: műszaki hőre lágyuló műanyagok. Nylon 11, Nylon 12 és kompozitjaik, hőre lágyuló elasztomerek, például TPU.

Hogyan válasszuk ki  a műanyag nyomtatáshoz legmegfelelőbb anyagot?

A megfelelő anyag megválasztása a kulcs a sikeres termék gyártáshoz. Ennek lépései a következők:

1. lépés: Teljesítménykövetelmények meghatározása

A 3D nyomtatáshoz használt műanyagoknak különböző kémiai, optikai, mechanikai és termikus jellemzői vannak, amelyek meghatározzák, hogy a 3D nyomtatott műanyag alkatrészek hogyan fognak teljesíteni. Ahogy a tervezett felhasználás közelít a valós végtermék használathoz, úgy nőnek a teljesítménykövetelmények is. (Ez azt jelenti, hogy például egy modellezéshez nyomtatott eszköz nem kell tartós anyagúnak lennie. Míg a teszteléshez nyomtatott modell már a végtermékhez hasonló keménységgel kell bírjon, de nem kell hosszú élettartamúnak lennie. A végfelhasználásra szánt alkatrészek nyomtatásakor olyan anyaggal dolgozunk, mely több év alatt jelentős igénybevételnek tud majd ellenállni)

2. lépés: A teljesítménykövetelmények anyagkövetelményekre történő lefordítása

Miután azonosítottuk a termékkel kapcsolatos teljesítménykövetelményeket, a következő lépés ezek lefordítása anyagkövetelményekre – az anyag azon tulajdonságaira, amelyek kielégítik ezeket a teljesítményigényeket.

3. lépés: Választás

Miután a teljesítménykövetelményeket lefordítottuk anyagkövetelményekre, nagy valószínűséggel egyetlen anyagot vagy anyagok kisebb csoportját fogjuk kiválasztani, amelyek alkalmasak lesznek a műanyag nyomtatáshoz.

Az Instant 3D-nél segítségünkkel egyszerűen megtalálhatja a legmegfelelőbb 3D nyomtatási anyagot a projektjéhez. Ha konkrét kérdése van a 3D nyomtatási anyagokkal, műanyag nyomtatással kapcsolatban, lépjen kapcsolatba velünk!

Műanyag nyomtatás az Instant 3D-vel

Mi az Instant 3D-nél úgy gondoljuk, hogy 2022-ben a gyártásnak is a jövőbe kell lépnie. Ezért egy forradalmian új online platformon gyűjtöttük össze és tettük hozzáférhetővé gyártókapacitásainkat, ahol ön minden pillanatban figyelemmel követheti alkatrész megrendelésének státuszát és a szállítási határidőket. Ideje véget vetni a gyártópartnerei bizonytalanságából és késéseiből eredő problémáknak! Az online szolgáltatások, online platformok ma már rengeteg időt és pénzt spórolnak, használja online rendszerünket és biztos lehet benne, hogy gyártási projektjei jó kezekben vannak.

Minőségi alkatrészek, gyorsan és pontosan.

  • Töltse fel 3D terveit
  • Válasszon technológiát és alapanyagot
  • Kérjen azonnali árajánlatot, majd rendelje meg a gyártást
 
 
Gyors Prototípusgyártás
A Legjobb Árak
Azonnali Ajánlat
Kockázat Nélkül