Oldal kiválasztása

 

Gyártósori 3D sablonok az Instant 3D-től

Ha egyedi tervezésű vagy egyedi gyártású sablonra vagy alkatrészre, netán sorozatgyártásra van szükség, az Instant 3D megoldja az ipar különböző területein szükséges egyedi 3D sablonok tervezését és kivitelezését is. 3D nyomtatási technológiával – vagy adott esetben más technológiával (úgy mint pl. CNC forgácsolás, CNC marás) – készítjük el a 3D sablonokat az arra legalkalmasabb típusú műanyagokból. A 3D nyomatási technológia segítségével olyan alkatrészeket is képesek vagyunk legyártani, melyek kivitelezése hagyományos technológiákkal jóval bonyolultabb, időigényesebb ezáltal pedig drágább lenne.

3D nyomtatási technológia első lépése a digitális 3D sablonok elkészítése

1. lépésben a 3D nyomtatáshoz szükséges modellt vagy sablont – amennyiben fizikailag nem áll rendelkezésre – CAD-szoftver segítségével megtervezzük. Ha megvan már a modell, akkor 3D szkennelési eljárással állítjuk elő a sablont.

2. lépésben a digitális sablont úgynevezett „háromszögesítési eljárással” véglegesítjük.

3. lépésben az úgynevezett „szeletelő” eljárás során a rendszer egyedi rétegekre bontja le a 3D sablont. Ekkor kerülnek meghatározásra a nyomtatáshoz szükséges fontos műszaki paraméterek, úgy mint például a felhasználandó anyagok adagolási módja, a pontos hőmérséklet.

A 3D nyomtatás folyamatában az első lépés, a 3D sablon elkészítése  ezzel megtörtént. A  nyomtatási folyamat következő lépése a felhasználható alapanyag(ok) (filament(ek)) kiválasztása, majd pedig az ipari 3D nyomtatás következik.

Mi készülhet 3D sablonnal az iparban?

Öntőszerszámok 3D sablonnal

3D nyomtatási eljárással közvetlenül gyárthatóak olyan szerszámok, amelyek hagyományosan csak költséges CNC marással vagy mesterdarab elkészítése után negatív formavétellel készíthetőek el. Ide tartoznak például az olyan öntőformák, amelyek műgyanta öntésre alkalmasak. A szokásosan használt szilikon vagy gumi öntőszerszámmal szemben a műszaki műanyagból 3D sablonok segítségével előállított öntőszerszám jóval tartósabb, így az egységnyi öntött termék előállítási költsége az említett módszereknél jóval alacsonyabb lehet. Bizonyos termékek esetén és körülmények között fröccsszerszám-betét nyomtatása is lehetséges 3D nyomtatási eljárással.

Vákuumszerszámok 3D sablonnal

A 3D nyomtatás egy másik jellemző szerszámozási felhasználása az ún. vákuumformázáshoz használt szerszámok 3D sablonjának elkészítése. Ebben az esetben a 3D nyomtatott minta adja a vákuumozott fólia által felveendő forma készül el. A felhasználás tipikus esetei a különböző termékcsomagolások, bliszterfóliák lehetnek.

Kivágó formák 3D sablonnal

Digitális gyártással hatékonyan készíthetőek egyszerű kivágó formák is. Az ilyen formák felhasználására élelmiszeripari példák a különböző kekszek, mézeskalácsok tésztai szaggatására szolgáló termékek elkészítése 3D sablonok segítségével.