Oldal kiválasztása

Additív gyártás

 

Az additív gyártás (Additive Manufacturing) olyan gyártási technológia, melynek segítségével 3 dimenziós tárgyakat készítenek rétegről rétegre történő anyag hozzáadásával. Az anyag lehet műanyag, fém, beton vagy egy nap akár emberi szövet. Az olyan hagyományos, szubsztraktív (mint például a CNC marás) gyártási technológiákkal összehasonlítva az additív gyártásnál a formatervezés határozza meg a gyártást és nem pedig fordítva.

Az additív gyártáshoz mindig 3 dolog szükséges:

1. 3D modellező szoftver (Computer Aided Design vagy CAD)

2. Additív gyártóberendezés

3. Az anyag és annak rétegezése

Miután elkészült a CAD-vázlat, az additív gyártóberendezés beolvassa az adatokat a CAD-fájlból, és rétegről rétegre haladva egymás után folyadékot, port, lemezanyagot vagy más anyagot rak le vagy ad hozzá az alaphoz, ezzel végül egy 3 dimenziós tárgyat készít el.

 

Mi gyártható additív gyártással és milyen előnyökkel bír?

Az additív gyártástechnológia alkalmazása határtalan, az alkatrészek, elemek a legmagasabb követelmények szerint építhetők fel, gyárthatók le. Míg korábban a módszert prototípus gyártásra használták inkább, ma már

 • repülőgép alkatrészek
 • személyre szabott fogpótlások
 • személyre szabott orvosi implantátumok
 • gépjárművek alkatrészei,
 • divattermékek

előállítására használják  a módszert, melynek előnyei:

 • személyre szabhatóság
 • rugalmasság
 • magas minőségű tartós elemek készíthetők
 • magas hatékonysággal

Additív gyártási technológiák

Additív gyártás többféle technológiával lehetséges, legismertebb a 3D nyomtatás (de léteznek még például: gyors prototípusgyártás (RP), a közvetlen digitális gyártás (DDM). A gyártási technológiák különböző kifinomultsági fokozatokkal bírnak:

Gyártás SLA nyomtatással

Csúcstechnológia, amely lézertechnológiát használ a fotopolimer gyanta rétegről rétegre történő kikeményítésére (polimer, amely fény hatására megváltoztatja tulajdonságait). A 3 dimenziós építés a gyanta medencéjében történik. A gyantatócsába irányított lézersugár a modell keresztmetszeti mintázatát az adott réteghez követi, és azt kikeményíti. Az építési ciklus során a platform, amelyen az építés történik, átpozícionálódik, egyetlen rétegvastagsággal lejjebb kerül. A folyamat addig ismétlődik, amíg a modell elkészül. Az elkészült modellek megmunkálhatók és felhasználhatók mintaként fröccsöntéshez, hőformázáshoz vagy más öntési eljárásokhoz.

FDM

Az FDM technológiában hőre lágyuló (hő hatására folyékonnyá váló, majd lehűléskor szilárddá szilárduló polimer) anyagokat használnak, amelyeket indexelő fúvókákon keresztül egy platformra fecskendeznek. A fúvókák az egyes rétegek keresztmetszeti mintázatát követik. A hőre lágyuló anyag a következő réteg felvitele előtt mindig megszilárdul. A folyamat addig ismétlődik, amíg a modell elkészül. Az SLA-hoz hasonlóan a modellek megmunkálhatók vagy mintaként használhatók.

MJM

A többsugaras modellezés a tintasugaras nyomtatóhoz hasonlít, ahol a fej képes előre-hátra ingázni (3 dimenzió – x, y, z)), több száz kis fúvókát tartalmaz, hogy rétegről rétegre termopolimer anyagot vigyen fel.

3DP

Ennek során a modellt egy keményítő- vagy gipszalapú porral töltött tartályban építik meg. Egy tintasugaras nyomtatófej kis mennyiségű kötőanyagot juttat fel a réteg kialakításához. A kötőanyag felhordása után egy újabb porréteg kerül az előző réteg fölé, további kötőanyag felhordásával. A folyamat addig ismétlődik, amíg a modell elkészül.

SLS

Az SLA technológiához hasonlóan a szelektív lézerszinterezés (SLS) nagy teljesítményű lézert használ a műanyag, fém, kerámia vagy üveg apró részecskéinek összeolvasztására. Az építési ciklus során a platform, amelyen az építés történik, átpozícionálódik, egyetlen rétegvastagsággal csökken. A folyamat addig ismétlődik, amíg a modell be nem fejeződik.

(forrás: https://additivemanufacturing.com/basics/)

Fotó: eMotion Tech / Unsplash

Additív gyártás az Instant 3D-vel

Mi az Instant 3D-nél úgy gondoljuk, hogy 2022-ben a gyártásnak is a jövőbe kell lépnie. Ezért egy forradalmian új online platformon gyűjtöttük össze és tettük hozzáférhetővé gyártókapacitásainkat, ahol ön minden pillanatban figyelemmel követheti alkatrész megrendelésének státuszát és a szállítási határidőket. Ideje véget vetni a gyártópartnerei bizonytalanságából és késéseiből eredő problémáknak! Használja online rendszerünket és biztos lehet benne, hogy gyártási projektjei jó kezekben vannak.

Minőségi alkatrészek, gyorsan és pontosan.

 • Töltse fel 3D terveit
 • Válasszon technológiát és alapanyagot
 • Kérjen azonnali árajánlatot, majd rendelje meg a gyártást
 
 
Gyors Prototípusgyártás
A Legjobb Árak
Azonnali Ajánlat
Kockázat Nélkül