Oldal kiválasztása

Mi az FDM nyomtatás és miért költséghatékony?

 

Mi az FDM?

Az FDM (Fused Deposition Modeling) magyar megfelelője a szálolvasztásos eljárás, egyfajta 3D nyomtatási technológia. Az FDM nyomtató az alkatrészeket rétegről rétegre építi fel az olvasztott anyag előre meghatározott útvonalon történő szelektív extrúziójával. Ehhez hőre lágyuló polimer szálakat használ, úgynevezett filamentet.
Az FDM nyomtatás világszerte a legszélesebb körben használt 3D nyomtatási technológia mind az asztali mind az ipari 3D nyomtatók tekintetében. Főleg ipari technológiát használ cégünk is. Megrendeléseink jelentős részét Stratasys uPrint gépeken gyártjuk le.

 

  • FDM printer – Photo by Kálmán Balázs

FDM printerek, FDM nyomtatók

Az FDM nyomtatók két fő kategóriába sorolhatók: ipari vagy más néven professzionális FDM printer és asztali FDM printerek.

Ipari FDM 3D nyomtatók

Az ipari FDM nyomtatók természetesen jóval drágábbak, mint asztali társaik, viszont jóval hatékonyabbak és nagyobb teljesítményűek. Leggyakrabban szerszámok, funkcionális prototípusok vagy végfelhasználásra szánt alkatrészek kerülnek nyomtatásra az ipari nyomtatókon. Az ipari FDM nyomtatók nagyobb volumenű megrendeléseket is sokkal gyorsabban tudnak teljesíteni, mint az asztali gépek. A gépeket gyors és megbízható ismétlésre tervezték, és képesek ugyanazt az alkatrészt újra és újra legyártani minimális emberi beavatkozással. A legtöbb professzionális FDM nyomtató lehetővé teszi számos nyomtatási paraméter beállítását. Ezek közé tartozhat például a fúvóka és az építőplatform hőmérséklete, az építési sebesség, a rétegmagasság és a hűtőventilátor sebessége.

Asztali FDM-nyomtatók


Az asztali FDM printerek többnyire otthoni, fogyasztói használatra készülnek. Jóval olcsóbbak, viszont közel sem olyan nagy teljesítményűek, mint ipari társaik, lassabban nyomtatnak, ezáltal inkább kisebb volumenű nyomtatásra használhatók. Emellett gyakori karbantartást és kalibrálást igényelnek.

Hogyan működik az FDM printer?

Az FDM 3D nyomtató úgy működik, hogy egy építőplatformon rétegről rétegre olvasztott műanyagot helyez el, és az építést addig folytatja, amíg megkapjuk a kész alkatrészt. Ehhez a 3D nyomtató digitális tervezési fájlokat használ és lefordítja azokat fizikai méretekre.

Az FDM nyomtatás alapanyagai lehetnek olyan polimerek, mint az ABS, a PLA, a PETG és a PEI, amelyeket a gép szálként adagol a nyomtatás folyamata során egy fűtött fúvókán keresztül.

Amint a fúvóka eléri a kívánt hőmérsékletet, a nyomtató egy extrudálófejen és fúvókán keresztül adagolja a szálat. Ez az extrudálófej egy háromtengelyes rendszerhez van csatlakoztatva, amely lehetővé teszi, hogy az X, Y és Z tengelyek mentén mozogjon. A nyomtató az olvadt anyagot vékony szálakban extrudálja, és rétegenként rakja le a terv által meghatározott útvonal mentén. Az extrúzió után az anyag lehűl, majd teljesen megszilárdul.

  • ABS filament – Photos by Kámán Balázs

Amikor a nyomtató befejez egy réteget, az építőplatform leereszkedik, és a gép megkezdi a következő réteggel való munkát. Ez a folyamat addig ismétlődik, amíg az alkatrész el nem készül.

Az FDM eljárással nyomtatott alkatrészek általában látható rétegvonalakkal rendelkeznek, ezért utómunkálatokra (pl. csiszolás) van szükség ahhoz, hogy az alkatrészek sima felületet kapjanak.

Melyek az FDM 3D nyomtatáshoz használt gyakori anyagok?

Az FDM nyomtatás egyik legfontosabb előnye a technológia széles anyagválasztéka. Hőre lágyuló műanyagok, mint a PLA és az ABS, a műszaki anyagok, mint a PA, a TPU és a PETG, valamint a nagy ellenállóságú hőre lágyuló műanyagok, köztük a PEEK és a PEI mind használhatók.

Az asztali FDM nyomtatókban leggyakrabban használt anyag a PLA-filament. A PLA-val történő nyomtatás viszonylag egyszerű, és finomabb részletességű alkatrészek is készíthetők vele. Ha nagyobb szilárdságra, alakíthatóságra és hőstabilitásra van szükség, általában az ABS-t használják.
A felhasznált anyagok közös jellemzője, hogy alkalmasak a legtöbb 3D nyomtatási projekthez, a prototípusgyártástól a forma, illeszkedés és funkció kialakításán át a modellek vagy funkcionális alkatrészek kis sorozatú gyártásáig.

Az ipari FDM-gépek ezzel szemben főként ABS-t, polikarbonátot (PC) és Ultemet használnak. Ezek az anyagok általában olyan adalékanyagokkal vannak ellátva, amelyek megváltoztatják a tulajdonságaikat például a nagy ütésállóság, a hőstabilitás, a kémiai ellenállás szempontjából.

A különböző anyagokból történő nyomtatás befolyásolja az alkatrész mechanikai tulajdonságait és pontosságát, valamint a költségeit.

  • PLA filament – Photo by Kámán Balázs
     

Gyakori kérdések az FDM nyomtatásról

Milyen előnyei vannak az FDM 3D nyomtatásnak?

Az FDM minden additív gyártási technológiánál költséghatékonyabb. Hőre lágyuló anyagok széles választékát használja. Az FDM-mel történő gyártás rövidebb átfutási időt is jelent.

Mennyire pontos az FDM?

Az alkatrész pontossága a modell összetettségétől és az FDM printer kalibrációjától függ. Az ipari FDM-nyomtatók pontosabb alkatrészeket állítanak elő, mint az asztali gépek, de az otthoni 3D-nyomtatók technológiája is gyorsan fejlődik.

Mennyire drága az FDM?

Az FDM nyomtatás ma a legköltséghatékonyabb módja az egyedi hőre lágyuló műanyag alkatrészek és prototípusok előállításának. Az asztali FDM printer a legköltséghatékonyabb megoldás, de gyengébb minőségű alkatrészeket állít elő, mint ami ipari 3D nyomtatással lehetséges.

Mennyire gyors az FDM?

Az egyedi alkatrészek előállítása FDM segítségével viszonylag gyors, az átfutási idő általában rövid, pár nap.

Milyen hátrányai vannak az FDM 3D nyomtatásnak?

Bár az FDM nagyon költséghatékony, más 3D nyomtatási technológiákhoz képest relatíve alacsonyabb felbontással rendelkezik. A nagyon apró részleteket tartalmazó alkatrészek esetében nem az FDM lesz az optimális megoldás.

Mire használják elsősorban az FDM-et?

Az FDM nyomtatási technológia leginkább prototípusok készítésére, modellezésre és kisszériás gyártásra alkalmas. Az ipari méretű FDM printer többek között funkcionális prototípusok és végfelhasználói alkatrészek előállítására is használható.

Miért az FDM jelenleg a legnépszerűbb 3D nyomtatási technológia?

Az FDM nyomtatási technológia leginkább prototípusok készítésére, modellezésre és kisszériás gyártásra alkalmas. Az ipari méretű FDM printer többek között funkcionális prototípusok és végfelhasználói alkatrészek előállítására is használható.

FDM nyomtatás az Instant 3D-vel

Mi az Instant 3D-nél úgy gondoljuk, hogy 2022-ben a gyártásnak is a jövőbe kell lépnie. Ezért egy forradalmian új online platformon gyűjtöttük össze és tettük hozzáférhetővé gyártókapacitásainkat, ahol ön minden pillanatban figyelemmel követheti alkatrész megrendelésének státuszát és a szállítási határidőket. Ideje véget vetni a gyártópartnerei bizonytalanságából és késéseiből eredő problémáknak! Az online szolgáltatások, online platformok ma már rengeteg időt és pénzt spórolnak, használja online rendszerünket és biztos lehet benne, hogy gyártási projektjei jó kezekben vannak.

Minőségi alkatrészek, gyorsan és pontosan.

  • Töltse fel 3D terveit
  • Válasszon technológiát és alapanyagot
  • Kérjen azonnali árajánlatot, majd rendelje meg a gyártást
 
 
Gyors Prototípusgyártás
A Legjobb Árak
Azonnali Ajánlat
Kockázat Nélkül