Oldal kiválasztása

Instant Inspiráció, avagy 3D fogpótlás 3D nyomtatóval

Egy ülésben elvégzett digitális 3D fogpótlás

Az alábbi blogbejegyzés a VOXELTEK.KFT által létrehozott VOXELTEK.LIVE megoldást mutatja be, amely egy forradalmi fejlesztés a fogászati ellátás területén. Ez a modern fogászati eljárás lehetővé teszi a fogpótlások gyors és precíz elkészítését a páciensek számára, egyetlen rendelői látogatás során.
Az eljárás lényege, hogy a fogorvos digitális 3D technológiát alkalmazva készíti el és helyezi be a fogpótlást a páciens számára. Az intraorális szkenner segítségével készült digitális mintavétel alapján számítógépes tervezés történik, majd pedig 3D nyomtatás segítségével gyártódnak a fogpótlások, például koronák vagy hidak, azonnal a rendelőben. Ennek köszönhetően a páciensnek nem kell több alkalommal visszajárnia a fogorvosi rendelőbe, és azonnal élvezheti az elkészült fogpótlások előnyeit.
A VOXELTEK.LIVE megoldás különleges alkalmazási területe a zápfogak javítása, ahol a hagyományos tömések helyett hézagmentesen kitöltő betéteket használnak, amelyeket háromdimenziós nyomtatással készítenek el. Ezek a betétek lehetővé teszik a tökéletes eredmény elérését és a páciens teljes kényelmét.
Az eljárás során számos lépésre kerül sor, beleértve az érzéstelenítést, az állkapcsok szkennelését, az üreg előkészítését és a betét beépítését. Mindezek a lépések szakértelmet és precizitást igényelnek, hogy a végeredmény tökéletes legyen.
A VOXELTEK.LIVE által kínált modern fogászati megoldások gyorsaságot, pontosságot és kényelmet nyújtanak mind a fogorvosoknak, mind a pácienseknek. Az innovatív 3D fogpótlás technológia segítségével lehetővé válik a jobb fogászati eredmények elérése és a betegek elégedettségének maximalizálása.

3d-fogpotlas-3d-nyomtatoval

VOXELTEK.LIVE – egy ülésben elvégzett digitális fogpótlás

Az alábbi cikk anyaga a Neumann János Egyetem által szervezett Országos Additív Tudományos Konferencián hangzott el, Bartos Márton előadásában.

A VOXELTEK KFT által életre hívott VOXELTEK.LIVE megoldás egy modern fogászati eljárás, amely során a fogorvos a digitális technológiát felhasználva, egyetlen ülésben készíti el és helyezi be a fogpótlást a páciens számára.

Az eljárás során az intraorális szkennerrel készített digitális mintavétel alapján számítógépes terv készül és 3D nyomtatás segítségével gyártódnak a fogpótlások, például koronák vagy hidak, azonnal a rendelőben, így a páciensnek nem kell több alkalommal visszajárnia a fogorvosi rendelőbe.

A bemutatott zápfog normál esetben töméssel lenne javítható. Mivel azonban a kompozit tömőanyagok a kezelés során elkerülhetetlenül zsugorodnak, a tökéletes eredmény érdekében háromdimenziós nyomtatással készült betétet építünk be. 
A betét (inlay) a normál töméssel ellentétben hézagmentesen tölti ki az üreget. Mivel egy permanens inlay ma már néhány óra alatt megtervezhető és legyártható, ezt a módszert választottuk.

Amíg az érzéstelenítő hatni kezd, beszkenneljük az alsó és felső állkapcsot, valamint az okklúziót. Így a fog eredeti formájában rekonstruálható, érzetre teljesen ugyanolyan lesz kezelés után, mint előtte volt.

A fogat gumi-izolációval és szorítókkal készítjük elő a kezelésre. A szuvas részek nem a fekete pötty alatt vannak, hanem az őrlőfog átellenes oldalán.

Az üreget feltártuk, felfedve a szuvasodást a zománc alatt.

A szuvasodást lilás színű speciális oldattal tesszük láthatóvá.

Az üreg mélységét megmérjük, hogy kiderüljön, elkerülhető-e a gyökérkezelés. Jelen esetben nincs szükség gyökérkezelésre.

Az üreget a széleknél kitisztítjuk, amíg az egészséges dentinszövet elő nem tűnik. A szuvas dentin egy részét középen meghagytuk – az inlay alatt az érintett szövetek idővel remineralizálódnak. Az üreg előkészítését homokfúvással fejezzük be.

A fog gold standard bonddal történő adhezív kezelése teremti meg a kapcsolatot a fog és a további kompozit rétegek között.

Újabb felvétel készül az őrlőfogról az előkészített üreggel. A szoftver felismeri a fogat, és automatikusan beépíti a legelső lépésben készített szkennelési állományba. Mivel a szkennelést a vérzés megnehezíti, javallott a gumi-izoláció használata.

A Voxeltek.live online platformon keresztül az asszisztens feltölti a digitális mintavételi fájlokat illetve megjegyzésekkel, adott esetben speciális igényekkel egészíti ki a munkát a tervező számára. Ezt követően akár 30 percen belül visszakapja az elkészült terveket.

Miután az asszisztens a terveket megkapta, a fogorvos pedig jóváhagyta, egy gombnyomással továbbítható a nyomtatási fájl a Voxeltek M4 típusú fogászati 3D nyomtatóra, melyen Class IIa típusú biokompatibilis alapanyagból 40 perc alatt elkészül a pótlás.

A kinyomtatott inlay a kezelés során eltávolított fogrész pontos mása. Lakkozás és barázdafestés teszi a pótlást tökéletessé.

Az inlay a behelyezés előtt, a behelyezéshez használatos eszközre ragasztva. A betét belső oldalára kompozitréteg kerül, amely rövid üvegszálakat tartalmaz. Az üvegszálak extra szilárdságot és némi rugalmasságot is adnak a fogbetétnek, megakadályozva, hogy a későbbi, esetleges balesetek okozta repedések elérjék a dentinszövetet. (Dr. Farkas Péter újítása, a ragasztóanyag felmelegített kompozit is lehet).

Az inlay beragasztása előtt az üreget homokfúvással kezeljük, hogy elősegítsük a lehető legjobb tapadást.

Az üreg felületére ragasztóréteget (második komponens) viszünk fel. A második komponens molekuláinak mindkét vége hidrofób, amely erős kötést hoz létre az alapozó és az inlayre felvitt üvegszálerősítésű kompozit között.

Az inlay a beragasztás után, a ragasztófelesleg eltávolítása előtt.

A végeredmény. A felesleges ragasztóanyagot eltávolítottuk, a fogat minden oldalról UV-fénnyel levilágítottuk.

Minőségi alkatrészek, gyorsan és pontosan.

  • Töltse fel 3D terveit
  • Válasszon technológiát és alapanyagot
  • Kérjen azonnali árajánlatot, majd rendelje meg a gyártást
 
 
Gyors Prototípusgyártás
A Legjobb Árak
Azonnali Ajánlat
Kockázat Nélkül